Европа

Мелони и ЕС: Първа визита на италианския премиер в Брюксел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Джорджа Мелони избра Брюксел за първото си посещение в чужбина като премиер на Италия. Тя проведе срещи с ръководителите на европейските институции: Роберта Мецола, председател на ЕП, Урсула фон дер Лайен на ЕК и Шарл Мишел на Европейския съвет. Мелони имаше възможност да набележи приоритетите на Италия на ниво ЕС. Коментира, че срещите ѝ са минали добре.

 

Дадох сигнал, че Италия очевидно иска да участва, да си сътрудничи и да защитава националните си интереси, вътре в европейското измерение. Заедно с нашите европейски партньори търсим най-добрите решения на големите предизвикателства, пред които сме изправени.

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Мелони иска да промени начина, по който нейните колеги от Европа може да я възприемат. Наблюдатели отбелязват, че тя радикално е смекчила антибрюкселската си реторика и сега гледа на институциите на Съюза като потенциални съюзници, а не като „спирачка“ за нейните цели.

 

Интересно е да наблюдаваме този опит на Джорджа Мелони да се препозиционира от твърдата националистическа десница към консервативната десница. Да видим до каква степен и колко дълго ще продължи това усилие.

Натали Точи – директор на Института за международни отношения

Някои от по-спорните теми от разговорите включваха енергетиката и миграцията.

По-голям консенсус бе постигнат за войната в Украйна. Но експертите коментират, че усмивките и любезните думи постепенно ще отминат, а следващите месеци ще бъдат решаващи за бъдещето на отношенията между Рим и Брюксел.