Euronews Сега

Еманюел Макрон първи се видя с Джорджа Мелони

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Еманюел Макрон е първият лидер, който се срещна с новия премиер на Италия, Джорджа Мелони. Двамата се видяха на неформална среща, след която френският президент обяви, че двете страни трябва да продължат да работят заедно. Основните теми са били енергийната криза, подкрепата за Украйна и миграцията.

Макрон се оказа в Рим в деня, в който Мелони пое властта от премиера Марио Драги, заради събитие, посветено на насърчаването на световния мир. В своята реч френският президент коментира, че времето и условията за мир с Русия зависят от Украйна. 

 

Говорим за мир, за "Зов за мир", както се казва и тази конференция, в момент, в който украинците се борят да устоят, да запазят достойнството си, да защитят техните граници, територия и суверенитет. Но мирът е възможен само такъв, какъвто те решат, когато го решат. Такъв, който зачита техните права на суверенен народ.

Еманюел Макрон, президент на Франция

В понеделник Еманюел Макрон остана в Италия за среща с папа Франциск, който вече няколко пъти призова за прекратяване на войната в Украйна.