Европа

Мелони представи пред депутатите приоритетите на правителството си

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Първата жена премиер на Италия Джорджа Мелони представи пред Камарата на депутатите програмата на своето правителство. В над едночасовата си реч бяха засегнати множество теми.

Тя обеща да преведе страната си през кризата, която е една от най-тежките от Втората световна война, както и да продължи да подкрепя Украйна в конфликта ѝ с Русия. Мелони заяви, че водената от нея националистическа дясна коалиция ще направи така, че гласът на Италия в Европа да се чува, и подчерта, че е категорично против расизма и дискриминацията. Рим ще продължи да подкрепя западните санкции срещу Москва въпреки ограничаването на доставките на руски природен газ. По думите ѝ, ако европейците се поддадат на изнудването на Путин по отношение на енергетиката, това няма да реши проблема, а ще го изостри и ще отвори пътя за по-нататъшни искания и изнудване.

Италия ще продължи да бъде надежден партньор в рамките на НАТО, като се започне от подкрепата за смелия украински народ, който се бори срещу нашествието на Руската федерация. Не само защото не можем да приемем агресивна война и нарушаване на териториалната цялост на една суверенна държава, но и защото това е най-добрият начин да защитим националния си интерес.

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия

Мелони обеща, че правителството ще осигури финансова подкрепа за семействата и фирмите, които са засегнати от енергийната криза, и предупреди, че високата цена на тази помощ означава, че кабинетът може да се наложи да се откаже временно от изпълнението на някой от най-скъпоструващите си предизборни обещания.

Въпреки, че крайнодясната ѝ партия има неофашистки корени, тя заяви, че кабинетът ще се бори срещу всички прояви на дискриминация.

Въпреки това, което се твърди. Никога не съм изпитвала симпатии или близост към който и да е недемократичен режим, включително към фашизма. Точно както винаги съм смятала расовите закони от 1938 г. за най-срамния момент в италианската история. Позор, който ще бележи нашия народ завинаги.

Джорджия Мелони, министър-председател на Италия

По въпроса за имиграцията, един от основните за привържениците ѝ, тя заяви, че Италия ще се опита да пресече миграционните потоци, идващи през Средиземно море от Африка, и за тази цел ще работи с африканските правителства.

45-годишната Мелони, която е лидер на националистическата партия "Италиански братя", спечели парламентарните избори миналия месец като част от предизборна коалиция, включваща още формацията "Напред, Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони и антиимигрантската "Лига" на Матео Салвини.