Европа

Коя е Джорджа Мелони?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Джорджа Мелони – новата звезда на италианската политика. Коя е тя, вероятно се питат мнозина извън Италия. Как набра популярност и защо голяма част от избирателите решиха да ѝ гласуват доверие?

С християнска идентичност, семейни ценности и патриотизъм – основни опори в политическия ѝ манифест, Джорджа Мелони изглежда ще стане първата жена министър-председател на Италия. Само след седмици тя може да заеме премиерския пост, когато по забележително съвпадение ще се навършат 100 години от идването на власт на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Символът на нейната партия „Братя на Италия“ включва изображение на трицветен пламък, заимствано от неофашистка партия. В предизборната кампания Мелони твърдеше, че италианците са се уморили от дискусии за неофашистка носталгия. Според нея, фашизмът трябва да остане част от миналото.

 

Това е безпрецедентно, защото никога не сме имали жена за министър-председател и никога в историята на републиката не сме имали такъв десен премиер. Г-жа Мелони има крайнодесни корени и ръководи дясна партия която само преди няколко години беше много далеч от идеята да управлява страната и да бъде най-голямата политическа сила. Сега италианските избиратели ѝ дадоха възможност да управлява. Тя трябва да докаже, че заслужава това доверие.

Лоренцо Прелиаско – политически анализатор 

Само преди 5 години „Братя на Италия“, чието име е вдъхновено от началните думи на националния химн, бяха разглеждани като маргинална сила, спечелила едва 4.4 на сто от гласовете на изборите през 2018 г.

 

Единствените, които се страхуват от победата ни, са левите партии, защото разбраха, че властта им е свършила. Добрите хора на Италия не се страхуват, хората, които искат да работят здраво, продуктивно. Не се страхува Италия на жените, които не са молили за квоти, а вместо това са искали услуги и меритокрация, не се страхува Италия на младите хора, които не искат да избягат от родината си. Тези, които мечтаят за горда Италия, не се страхуват.

Джорджа Мелони – лидер на „Италиански братя“

На тези избори Мелони се съюзи с дясната партия „Лига“ на Матео Салвини, която също като нея подкрепя твърди мерки срещу нелегалните мигранти. Другият ѝ ключов партньор е дясноцентристката „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони.

Мелони набра популярност, след като бе начело на единствената партия, която остана в опозиция на правителството на националното единство на Марио Драги.

Голяма част от идентичността ми, пише Мелони в биографичната си книга „Аз съм Джорджа“, е изкована, докато расте в работническия квартал на Рим – Гарбатела. Когато е на 15 години, се присъединява към младежки клон на Италианското социално движение, неофашистката партия, от която няколко десетилетия по-късно ще заеме символа на пламъка и ще разлепи политически плакати по улиците.

Като защитник на суверенитета, нейната партия подкрепи Марио Драги за предоставянето на оръжия на Украйна. Освен това е твърд поддръжник на НАТО. Мелони обаче смята, че правилата на ЕС често нарушават суверенитета на Италия и се застъпва за върховенство на националното право над европейското.