Европа

Изборите в Италия: Десният блок, воден от Джорджа Мелони, печели мнозинство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За пръв път Италия ще има жена за министър-председател, а в управлението ще влезе крайнодясна партия. Това са очевидните изводи от резултатите от парламентарните избори в апенинската държава.

Джорджа Мелони ще поеме най-висшия пост в изпълнителната власт, след като нейната партия "Италиански братя" спечели най-много гласове от дясноцентристкия блок. Заедно с "Лига" и "Форца Италия" тя ще има мнозинство в двете камари на парламента. 

Дясноцентристкият блок, начело с партията "Италиански братя" на Джорджа Мелони, спечели предсрочните парламентарни избори в Италия и се очертава да има мнозинство в следващия парламент.
Това показват данни от екзит-пол за тв RAI и от първоначалното преброяване на бюлетините. Между 41 и 45% печели алиансът от десни партии, като най-много гласове – между 22 и 26% - отиват за "Италиански братя", която има неофашистки корени. Другите партньори – "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони – имат съответно 8.5-12.5% и 6-8%. Това означава, че Джорджа Мелони е на път да стане първата жена министър-председател в историята на Италия. В първото си обръщение тя запази спокоен и умерен тон.

 

За мен е ясно, че според първите прогнозни резултати, италианците изразиха ясно желание, че искат дясноцентристко правителство, водено от „Италиански братя“. Вярвам, че ситуацията, в която се намира Италия, и ситуацията, в която се намира Европейският съюз, ситуацията, с която трябва да се справим като цяло, е особено сложна. Тя изисква приноса на всеки, един спокоен климат, който поддържа взаимно уважение, а то е в основата на диалога във всяка демократична система.

Джорджа Мелони – лидер на „Италиански братя“ 

Първите официални резултати от броенето на бюлетините показват, че дясноцентристкият блок ще има мнозинство и в двете камари на парламента – 42.5% в Камарата на депутатите и 43.5% в Сената.

Италианският изборен кодекс облагодетелства партиите, които съумеят да съставят предизборни коалиции, защото им дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25.5 и 29.5 процента от гласовете. Като трета политическа сила се нарежда антисистемното Движение "Пет звезди" с актив от 13.5-17.5 на сто.

Малката центристка партия "Трети полюс" получава между 6.5 и 8.5 на сто от гласовете.
Избирателната активност на тези избори бе рекордно ниска – под 64% – което е драматично малък резултат в страна с исторически високо ниво на политическо участие.