Euronews Primetime

Коя е Джорджия Мелони? Крайнодесният лидер на „Братя на Италия“ е все по-близо до властта

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ще ви представим един от основните претенденти за премиерската позиция в Италия - лидерът на крайнодясната партия "Италиански братя" Джорджия Мелони. Походът на Мелони към най-важната позиция в държавата изглежда неудържим, но нейните опоненти все още вярват, че резултатът от изборите на 25 септември няма да бъде изцяло в нейна полза. 

След падането на широката коалиция на Марио Драги, Италия е изправена пред предсрочни парламентарни избори на 25 септември. Очаква се след тях страната да направи най-силният завой към крайнодясно управление в Западна Европа от десетилетия. A начело на новата дясна политическа вълна стои жената, която се очаква да бъде новия стопанин на двореца Чиги.

 

Не ги оставяйте да ви заблудят. Управляващите ви казват, че левицата има културна хегемония, но това не е никаква културна хегемония, а хегемония на властта. Левите се страхуват да загубят тази система на власт. Защото, за съжаление, те нямат какво друго да кажат и единственото, което им е останало, е системата на властта.

Джорджия Мелони, лидер на „Братя на Италия“

Сочена за следващ премиер на Италия е Джорджия Мелони - лидер на крайнодясната "Братя на Италия". Джорджия Мелони е 45-годишен журналист и политик. От 2014 оглавява „Братя на Италия“. От 2006 г. е член на Камарата на депутатите на Италия, а между 2008 и 2011 е министър на младежта в четвъртото правителство на бившия премиер Силвио Берлускони. Мелони е известна с антиевропейската си националистическа позиция. В нейните речи често присъства мотива, че Европейският съюз подкопава развитието на италианската нация и тясното взаимодействие с Брюксел ще доведе до културен погром.

 

Тази нация е обречена да изчезне, а аз не искам тя да изчезне, не мисля, че проблемът с намаляването на раждаемостта може да се реши с каненето на имигранти, както казват левите. Искам нашите семейства да имат деца, които да не са луксозна стока, която използваме за престиж. Искам жените да не трябва да избират между това да бъдат майки или да работят. Не искам жените да бъдат подлагани на дискриминация в заплащането. Искам безплатни детски градини.

Джорджия Мелони, лидер на „Братя на Италия“

Партията на Мелони е създадена през 2012 г., но идеологията и се корени в други, по-стари пост-фашистки движения, включително в Италианското социално движение, основано през 1946 г. от поддръжници на екзекутирания диктатор Бенито Мусолини. „Братя на Италия“ е силно против имиграцията, обявява се за строго ограничена визия за национална идентичност и осъжда ЛГБТ „лобитата“ в западните страни.

 

През последните години Европа се занимаваше с всякакви глупости, включително въпроса как да готвим насекоми. Но Европа не намери време да се занимава със сериозните въпроси и да изготви стратегия за алтернативни енергийни доставки. А всеки, който посочеше безумията на Европейския съюз и настояваше Брюксел да започне да се занимава със сериозните проблемите на държавите членки, беше наричан антиевропеец.

Джорджия Мелони, лидер на „Братя на Италия“

Съвкупността от кризи, пред които Италия е изправена и неуспехите на предишното правителство създаде перфектната буря за издигането на политик като Мелони. Нейните опоненти я наричат фашист и заплаха за европейското бъдеще на Европа. А критики към Мелони летят и извън Италия.

 

Мисля, че победа на Мелони ще бъде проблем за страната, огромен проблем за страната, за бъдещето на страната, за стабилността на страната, за устойчивостта на дълга, за растежа, за възможността да се решат проблемите, които страната има днес по основните въпроси - безработица, инфлация, миграционни потоци.

Енрико Лета, лидер на Демократическата партия

Залогът е много голям. Въпросът е не само кой ще ръководи Италия, но и кой ще определи курса на Европа. Дали това ще бъде г-жа Мелони, която застава твърдо до Виктор Орбан и е антидемократ, или ще има правителство с Енрико Лета, който е вкоренен в европейското семейство, в европейската идея и има волята да движим Европа напред по единен и съвместен начин, особено в настоящата фаза.

Ларс Клингбейл, лидер на германската Социал-демократическа партия

Въпреки яростните си критици, Джорджия Мелони изглежда устремена в похода да завладее Рим. И само италианският народ би могъл да я спре или да ѝ даде победата.