Euronews Primetime

Изборите в Италия: Анализ на журналиста на Euronews Серджо Кантоне

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Италия е пред решаващ вот. Броени дни остават до извънредните парламентарни избори на 25 септември. Вотът беше насрочен след разпадането и оставката на правителството на Марио Драги през юли. Повече за очакванията за вота – говори кореспондентът на Euronews Серджо Кантоне от Италия.



Последни дни преди изборите в неделя. Какво показват последните проучвания на общественото мнение? Ще гласуват ли масово италианците или избирателната активност няма да е много висока?

Към момента според проучванията, които са доста противоречиви, процентът на нерешилите дали да гласуват или не се изчислява на около 45%. Но италианският електорат традиционно е на настроения, на моменти и затова много хора биха могли да решат да отидат да гласуват в последната минута. Също така е вярно, че италианците вярват все по-малко, че политиката може да реши проблемите им и да промени живота им към по-добро. Този скептицизъм би трябвало да ни наведе на мисълта, че е възможен висок процент на въздържалите се в този труден момент, в който всеки глас е важен.

 

Каква беше предизборната кампания? Имаше ли дебати по важните теми за хората или по-скоро беше в социалните медии?

В предизборната кампания, естествено и в социалните мрежи, и чрез традиционните политически дебати по телевизията и вестниците, много се дебатираше енергийната криза и цените. Инфлацията е притеснителна. Италия е в криза от няколко години и нещата се влошават в последно време. Италия има нужда от европейски средства, нуждае се от европейско финансиране, особено от това, което беше предварително обещано след кризата с ковид. Гласоподавателите са загрижени, че Джорджа Мелони може да доведе Италия до конфликт с Брюксел и да изложи тези средства на риск, малко като това, което се случва с Унгария на Орбан, която между другото е съюзник на Мелони в Европа.

 

Ще има ли абсолютно мнозинство десният блок? Може ли след неделя Италия да има за първи път жена премиер?

Да, очаква се утвърждаване на десния блок, но това абсолютно мнозинство все още предстои да се види, защото последните проучвания не му дават тази голяма победа. Да, Мелони би могла да бъде сериозен кандидат за министър председател. Но трябва да се помни, че има два важни фактора – първо, Мелони трябва да се стреми да постигне доста високо ниво на консенсус, а според социологическите проучвания Салвини би могъл да загуби, така че ролята му в коалицията да затрудни дясноцентристите да имат абсолютно мнозинство. Очаква се спад на партия “Лига” на Салвини и на “Форца, Италия” на Берлускони. А има и друг играч, движението 5 звезди на бившия министър-председател Джузепе Конте би могло да се справи много добре и изненадващо да получи по-добър резултат. В център ляво Демократическата партия е под очакванията. Така, при слаб резултат на лявоцентристите плюс добър резултат на движението "5 звезди", картите на масата могат да бъдат разменени. Ако това се случи Президентът на Републиката Серджо Матарела може да връчи мандата на друг, не непременно на Мелони. Решението на кого да връчи мандата винаги е на президента, всичко е в неговите ръце. Вижте, традиционно в Италия коалициите се сглобяват и разпадат непрекъснато като Лего. От тази гледна точка Рим е като Леголандия в политиката.