Добро Утро, Европа

Джорджа Мелони: Първата жена премиер на Италия

От Euronews България Euronews България

След като италианците издигнаха на гребена на вълната „Италиански братя“ на Джорджа Мелони, сега очакванията са около дясноцентристкия блок да се формира следващото правителство. Дали това ще се окаже трудно предвид немалкото различия между съюзниците – от Рим предава кореспондентът на Euronews Джорджа Орланди.

В първата си публична изява, след като резултатите показаха, че десният алианс, воден от "Братя на Италия", е спечелил с голямо мнозинство както в долната камара, така и в Сената, Джорджа Мелони благодари на поддръжниците си и каза, че италианците са дали ясен знак и той е, че следващото правителство на Италия ще бъде оглавено от нейната партия „Братя на Италия“. Очаква се Мелони да стане първата жена министър-председател на Италия. Тя заяви, цитирам, „Няма да предадем страната си. Освен това говори, че нейната роля е да върне гордостта и величието на Италия и италианците.

Подкрепата за партията се е увеличила 5 пъти през последните 5 години. Един от основните изводи от тези избори е, че партията „Лига“ на Матео Салвини се срина до 10% подкрепа дори в някои райони в Северна Италия, където иначе тя запази някои от основните си крепости.

Избирателната активност падна под 64%, което е най-ниското ниво в историята на Италия. Министър-председателите на Унгария и Полша изпратиха поздравителни адреси до Джорджа Мелони, която се очаква да направи обръщение към нацията в понеделник, когато бъдат обявени официалните резултати.

Джорджа Орланди за Euronews, Рим