Европа

Сенатът на Италия подкрепи правителството на Джорджа Мелони

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Без изненади, след като със 115 срещу 79 гласа италианският Сенат гласува вот на доверие на правителството на Джорджа Мелони, лидер на партия "Италиански братя".

Също като речта си пред Камарата на депутатите, Мелони се опита да се дистанцира от образа на ултрадесен политик, който е близък до Русия. Тя заяви категорична подкрепа за Украйна.

 

В Украйна се води агресивна война, която не можем да приемем. Не мога да я приема, защото винаги съм защитавала принципа на самоотбрана... Мирът се постига чрез подкрепа на Украйна, да има право да се защити. Това е единствената възможност, която имаме, но се надяваме двете страни да намерят пътя към преговорите.

Джорджа Мелони, премиер на Италия

Мелони декларира подкрепата си за Европа и за оставането на Италия в международните съюзи, но наред с това обяви предложения за промяна на някои правила, като например Пакта за растеж и стабилност на ЕС, който определя как държавите членки да се грижат за стабилността на публичните финанси.

Вторият и последен вот на доверие завършва конституционния процес по съставяне на правителство, начело на което за пръв път в историята на републиката застана жена.