Свят

Папата призова да се молим за спасение от ядрена война

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Vatican Pope 22253352265002 Папа Франциск изнесе реч пред участници в планерната среща на Папската академия на науките. Снимка: АР

Папа Франциск призова народите на света да се молят Божията майка да спаси света от ядрена война. Главата на Римокатолическата църква коментира темата в реч пред участници в планерната среща на Папската академия на науките.

 

След две трагични световни войни изглеждаше, че светът се е научил да върви напред, като зачита човешките права и международното право, както и всички форми на взаимодействие. Но, за съжаление, сега виждаме признаци на стъпки назад.

Папа Франциск

Понтификът изрази мнение, че в момента се възраждат стари конфликти, нарастват национализмът и агресията, „възникват войни за надмощие“, които носят разрушение. Тъжно е и че се водят много въоръжени конфликти едновременно, допълни той.

„Вече говорих за Третата световна война „в части“ от света, но днес вероятно вече можем да говорим за тотална световна война. Днес отново е необходимо да се молим за предотвратяване на ядрена война, точно както го направи преди време Свети Йоан Павел II", добави Папата.

Преди дни понтификът предупреди, че Европа и целият свят са разтърсени от „особено трудна война“, в която се нарушава международното право и има риск от ядрена ескалация.