Европа

Папата иска среща с Путин, той отказва

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Vatican Pope 22117334106642 Папа Франциск Снимка: АР

Папа Франциск е поискал среща с руския президент Владимир Путин в Москва, за да се опита да спре войната в Украйна.

Това заявява светият отец в интервю за вестник "Кориере дела сера". Той обаче все още не е получил отговор.

Папата казва, че патриарх Кирил на Руската православна църква, който подкрепя войната, не може да се превърне в министрант на Путин. Папата използва дума, с която се наричат момчетата, прислужващи по време на литургия. 

Франциск, който направи безпрецедентно посещение в руското посолство след началото на войната, заяви пред вестника, че около три седмици след началото на конфликта е поискал от висшия дипломат на Ватикана да изпрати послание до Путин.

 

То гласеше, че съм готов да отида в Москва. Разбира се, трябваше лидерът на Кремъл да позволи това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме. Опасявам се, че Путин не може и не иска тази среща да се проведе точно в този момент. Но как да не спреш толкова много жестокост?

Папа Франциск

Досега Франциск не бе споменавал публично Русия или Путин след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Той обаче не остави съмнение коя страна в конфликта критикува, като използва термини като "неоправдана агресия" и "инвазия" и изрази съжаление за жестокостите, на които са подложени цивилните, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, той отговори, че засега няма да го стори.

 

Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин... Правя, каквото мога. Нека Путин само отвори вратата.

Папа Франциск

Войната в Украйна обтегна отношенията между Ватикана и Руската православна църква и предизвика разкол сред православните християни по света. В интервюто папата каза, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия "всички оправдания за войната".

Москва описва действията си в Украйна като "специална операция" за демилитаризация и "денацификация" на съседната страна. Кирил вижда войната като защита срещу Запада, който според него е упадъчен, особено с отношението си към хомосексуализма.

"Ние (папата и Кирил) сме пастири на едни и същи чеда Божии. Ето защо трябва да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията. Патриархът не може да се превърне в прислужник при олтара на Путин", казва Франциск.

Папата също така заяви, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският премиер му казал, че "руснаците имат план всичко да приключи на 9 май". Тогава Русия чества Деня на победата си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров обаче заяви тези дни, че военните действия на Москва в Украйна няма да са свързани с тази дата.