Европа

Първият министър на Шотландия подаде оставка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хъмза Юсаф ще се оттегли от поста първи министър на Шотландия, след като бъде намерен негов наследник. Той заяви, че е взел това решение, след като е прекарал уикенда в размисъл за това какво е най-добре за Шотландската народна партия, правителството и страната. Юсаф допълни, че е стигнал до заключението, че някой друг трябва да поеме поста, за да се поправят отношенията отвъд политическото разделение. Това се случва след провала на споразумението на партията за споделяне на властта със Зелените. Решението на Юсаф внезапно да прекрати споразумението само 48 часа, след като заяви, че няма намерение да го прави, разгневи Зелените и го остави да се бори да си осигури достатъчно подкрепа, за да оглави правителство на малцинството.

 

За да може едно правителство на малцинството да управлява ефективно и ефикасно, доверието в работата с опозицията очевидно е от основно значение. И макар че пътят през внесения тази седмица вот на недоверие беше абсолютно възможен, аз не съм готов да продавам ценностите и принципите си или да правя сделки с когото и да било само за да запазя властта. Стигнах до заключението, че възстановяването на отношенията отвъд политическото разделение може да стане само с някой друг начело.

Хъмза Юсаф, първи министър на Шотландия

В края на седмицата на Юсаф му предстояха два вота на недоверие, които не бе сигурно, дали ще спечели. Зелените от своя страна заявиха, че ще гласуват за отстраняването му от поста първи министър. Оставката му идва само 13 месеца, след като спечели надпреварата за наследник на Никола Стърджън като първи министър и лидер на ШНП. Той стана първият лидер на етническо малцинство на децентрализирано правителство в Обединеното кралство и първият мюсюлманин, оглавил голяма британска партия. По-късно бившият лидер на ШНП Джон Суини, който беше заместник-първи министър на г-жа Стърджън, вече заяви, че активно обмисля да се кандидатира, като получи подкрепата на редица влиятелни фигури в партията.