Европа

Протести избухнаха в Истанбул с искания за помощ към Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Активисти от граждански организации протестираха в Истанбул с призиви за примирие и доставяне на помощ за ивицата Газа. Акцията бе организирана, след като флотилия от три кораба, която планираше да транспортира хуманитарна помощ от Турция за Газа, не можа да отплава. Причината – властите на Гвинея-Бисау – свалиха флаговете на два от плавателните съдове.

Точно преди флотилията да отплава от Турция в петък, с 5000 тона помощи, изненадваща проверка от Международния регистър на корабите на Гвинея-Бисау доведе до сваляне на флаговете на тази западноафриканска държава от два от съдовете.

Организаторите обвиниха Израел, че оказва натиск, за да не отплава флотилията.

Ние ясно виждаме усилията на Израел да спре тези кораби в собствените им пристанища преди да отплават.

Исмаил Сонгюр – Коалиция за флотилия на свободата 

Според организаторите на хуманитарния конвой, водещият кораб "Акдениз" ще премине проверката, "при условие че няма политическа намеса", и забавянето няма да отнеме повече от няколко дни.

Това не е първият път, в който Израел използва подобна тактика, за да попречи на кораби на флотилията да отплават.

Знаем, че Международният съд ни призова, като граждани на света, да помогнем; да се опитаме да спрем геноцида в Газа. Призова още правителствата и гражданското общество. Правителствата няма да действат, те са безсилни, но ние, хората, сме силни. Ние ще отплаваме.

Ан Райт – активист и пенсиониран полковник от американската армия

Коалицията за флотилия на свободата включва турски и международни хуманитарни организации, сред тях асоциация „Мави Мармара“, която организира злополучния конвой през 2010 г.

Тогава израелски командоси щурмуваха кораба „Мави Мармара“ в международни води, което доведе до сериозен сблъсък, оставил 9 убити и десетки ранени активисти.

7 израелски войници бяха ранени от активисти на флотилията, които ги нападнаха с бухалки, тръби и ножове.