Свят

Възобновиха хуманитарната помощ от Кипър до Ивицата Газа след триседмична пауза

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Кипърски източник съобщи, че доставките на помощи за Ивицата Газа от страната са възобновени, като един кораб превозващ храна е потеглил за палестинския анклав. Това става след прекъсване, последвано от убийството на седем хуманитарни работници от Израел.

Неправителствената организация „Световна централна кухня“ спря помощта, за да преразгледа дейността си на територията след нападението в началото на април, като спря директните доставки в Газа от Кипър. От своя страна Организацията на обединените нации съобщи, че разследва 19 служители на агенцията за подпомагане на палестински бежанци във връзка с твърденията на Израел, че някои от тях са участвали в терористичните атаки на 7 октомври. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че разследването, проведено от Службата за вътрешен надзор, включва 12 служители, за които ООН е била информирана по-рано, и 7, за които ООН е получила информация от израелските власти.

Един случай беше приключен, тъй като Израел не предостави доказателства в подкрепа на обвиненията срещу служителя. В момента проучваме възможността за предприемане на коригиращи административни действия по случая на това лице. Що се отнася до 7-те души, за които бяхме уведомени от януари насам, едно от разследванията също беше преустановено до получаването на допълнителни доказателства в негова подкрепа.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН

По-рано Хамас заяви, че е получил официалния отговор на Израел на последното си предложение за прекратяване на огъня и ще го проучи, преди да представи отговора си. Това заяви в изявление заместник-ръководителят на групировката в Газа Халил Ал-Хая. След повече от шест месеца война с Израел в Ивицата Газа преговорите остават в задънена улица, като Хамас се придържа към исканията си всяко споразумение да сложи край на войната.

Междувременно египетска делегация посети Израел за обсъждане за разговори в търсене на начин за възобновяване на преговорите за прекратяване на конфликта и връщане на останалите заложници. Служител, който говори при условие за анонимност, заяви, че Израел няма нови предложения, въпреки че е готов да обмисли ограничено примирие, при което да бъдат освободени 33 заложници.