Свят

Последиците от войната: Жителите на Ивицата Газа се борят с глада

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След като войната продължава вече 200 дни, палестинците в Газа все още се борят да получат основни храни и помощи. Живеейки в палатки при лоши условия, прекарвайки часове на дълги опашки, за да получат вода и храна, някои от хилядите разселени хора разказаха за това, с което трябва да се справят всеки ден, за да оцелеят, за постоянния страх от удари и несигурността за бъдещето си.

Ще загубя душевното си равновесие и ума си. Не знам как ще живея, когато половината от мен е на север, а половината - на друго място.

Надя Хамуда, разселена гражданка на Палестина

Войната в Газа е отнела живота на повече от 34 хил. палестинци, по данни на местни здравни служители, като около две трети от тях са деца и жени. Двата най-големи града в Газа са опустошени, а около 80 % от населението на територията е избягало в други части на анклава.

Децата ми все още не разбират, е баща им е мъченик и е отишъл на небето. Те вярват, че той ще се върне. Надявам се, че войната ще спре и че скоро ще има примирие. Не спя нощем от страх за децата, че някой снаряд или ракета ще падне близо до нас.

Ум Мустафа Катуш, разселена гражданка на Палестина

Тази седмица камарата на представителите на САЩ одобри пакет от помощи на стойност 26 млрд. долара, който включва около 9 млрд. долара хуманитарна помощ за Газа. Според експерти, Газа е на ръба на глада.