Свят

Ръководител на агенция на ООН: В Газа "всеки ден е борба за оцеляване"

От Euronews България Euronews България

Най-малко 11 души са убити при израелски удар по джамия в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа. Това съобщава палестинската информационна агенция УАФА.

Палестинските здравни власти съобщават за четирима убити и няколко ранени при израелски въздушен удар по град Рафа, където са се подслонили повече от половината от 2.3-те милиона жители на Газа. Хората се подготвят за израелска сухопътна офанзива.

Ръководителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН би тревога, че израелските военни не позволяват безпрепятственото доставяне на жизненоважна помощ в палестинския анклав.

 

Днес можем ясно да кажем, че има 2 милиона оцеляващи. Всеки ден е буквално борба за оцеляване. Защото няма място, където да се остане или откъдето да се тръгне безопасно. Къщи, коли, камиони, пътища са унищожени. По-голямата част от училищата в Газа са разрушени, няма нито един университет.

Андреа де Доменико – ръководител на офиса на Службата за координация на хуманитарните въпроси

Десетки хора, много от които деца, получиха храна от благотворителна организация в двора на училище в град Деир ал Бала в ивицата Газа.

Храната е оскъдна, като голяма част от палестинската територия се намира на ръба на масовия глад.

Близо 34 000 са убити от началото на войната на Израел в Газа, а над 76 000 са ранени.