Свят

След 6 месеца: Пекарна в Газа отново отвори врати

От Euronews България Euronews България

За първи път от началото на войната в град Газа отново отвори врати пекарна. Пред нея ежедневно се извиват дълги опашки от палестинци, желаещи да си купят хляб на фона на продоволствената криза в района. Световната продоволствена програма потвърди, че е успяла да достави гориво и пшенично брашно в северната част на анклава, което е позволило на пекарната да заработи отново.

Шест месеца след затварянето на пекарната започнахме производството на хляб отново. Трябва да сложим край на глада в Ивицата Газа. Призоваваме международните институции и всички заинтересовани страни да продължат да доставят брашно, гориво и всички суровини за производството на печива. 

Махмуд - работник в пекарна

Конвоите с помощи трудно достигат до северната част на Ивицата Газа, където според международни организации и групи за помощ гладът е неизбежен. От своя страна Израел отвори нов пропускателен пункт, за да увеличи доставките на помощи. Войната има огромни последици за цивилното население в анклава, където повече от 1,5 млн. души са разселени и живеят в тежки условия. Те нямат дом в който да се завърнат.

С волята на Бог ще продължим да работим денонощно. Цената на един хляб е долар и 30 цента. 

Махмуд - работник в пекарна

На 7 октомври Хамас уби 1200 израелци, предимно цивилни, при изненадваща атака и нахлуване в южната част на Израел. Около 250 души бяха взети за заложници и отведени в Газа. Сделка през ноември освободи около 100 заложници, оставяйки в плен около 130 души, въпреки че според Израел около една четвърт от тях са мъртви. Израел отвърна с бомбардировки и наземни офанзиви в Газа, които са убили повече от 33 000 палестинци и са ранили над 76 000 души. 

Това съобщава Министерството на здравеопазването на Газа. То не прави разграничение между цивилни и войници в своята равносметка, но казва, че жените и децата съставляват две трети от загиналите. Израел твърди, че е убил над 12 000 бойци по време на войната, но не е предоставил доказателства в подкрепа на това твърдение.