Свят

Глухонемите в Газа са изправени пред ежедневни трудности

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Членовете на общността на глухонемите в ивицата Газа са изправени пред ежедневни трудности, след началото на войната между Израел и Хамас. Палестинците с увреден слух трудно общуват с хора, които не разбират езика на знаците. Ако мобилните им телефони са заредени и телекомуникациите не са спрени, някои роднини ще могат да ги информират за случващото се. Но в противен случай те живеят в тиха среда и разчитат на вибрации, за да се опитат да разберат какво се случва. Когато конфликтът избухва през октомври и израелските въздушни удари започнаха да обстрелват Газа, Еман Муштаха не можеше да чуе експлозиите. 34-годишната палестинка е родена глуха и звукът от ударите или виковете на хората, затрупани под развалините, не достигат до нея.

 

Аз и съпругът ми бяхме сами вкъщи. И двамата сме глухи. Синът ни чува. Когато чу гласове, той ми каза, че е имало ракети и експлозии. Видях, че има експлозии, и тогава брат ми ми изпрати съобщение чрез мобилния телефон. Той ми каза да бъда внимателен. Добави, че е имало бомбардировки и да се грижа за семейството си. Толкова се страхувах.

Еман Муштаха, глуха жена

Подобно на хиляди други, в крайна сметка тя напуска дома си и се премества в Дейр ал Балах, където живее баща ѝ. Сега тя работи в обществената кухня, създадена от организацията "Atfaluna Society for Deaf Children". Неправителствената организация е помагала на глухите и слабочуващите да си намерят работа, като често ги е наемала, за да им помогне да покрият разходите за слухови апарати. Сега тя се опитва да се отплати на общността, която и е помагала дълги години, като приготвя храна за нуждаещите се в анклава.

 

Кухнята беше идея, чрез която можем да осигурим помощ за възможно най-голям брой хора.

Фатен Тарвах, служител в Обществото за глухи деца "Атфалуна"

Организаторите споделят, че ще продължат с инициативата си въпреки трудностите.