Свят

Байдън разкритикува Израел за подхода му в Ивицата Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън отправи един от най-острите си упреци към начина, по който Израел води войната в Газа, като определи подхода на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху към конфликта като "грешка". Той също призова за спиране на сраженията.

Коментарите на Байдън допълват нарастващите критики на Вашингтон към войната на Израел в Газа. Часове преди излъчването на интервюто на президента, администрацията на Байдън отхвърли изявлението на Нетаняху, че е определена дата за офанзива в Рафа, като блъфиране, подхранвано от слабите политически позиции на министър-председателя у дома. Нетаняху от своя страна заяви, че "никоя сила в света" няма да спре израелските войски да влязат в града, за да ликвидират частите на Хамас, за които се твърди, че се намират там. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен добави, че очаква администрацията на Байдън да се види с "израелските си колеги отново следващата седмица" за преговори. 

 

Всъщност премиерът Нетаняху не е посочил конкретна дата, на която планира да направи влезе в Рафа. Голяма част от тези разговори изглежда са свързани с преговорите за прекратяване на огъня. Тези преговори продължават от седмици. Заплахата за атакуване на града може да се разглежда като начин за оказване на натиск върху Хамас да направи отстъпки.

Джо Федерман, Асошиейтед прес

От Хамас заявиха, че последната сделка, предложена от Израел, не отговаря на техните искания, но че ще преразгледат предложението и ще отговорят. По-рано при израелски въздушен удар по жилищна сграда в бежанския лагер Нусейрат в Газа са загинали 14 души, повечето от които жени и деца. Това съобщиха здравните власти в анклава. Междувременно Турция обяви нови ограничения върху износа за Израел, след като турският външен министър Хакан Фидан обвини Израел, че е отказал молба за изпращане на помощ по въздух за Газа.