Свят

Израел е далеч от спиране на огъня въпреки засилващия се натиск

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изтеглянето на израелските войски от южната част на ивицата Газа не означава прекратяване на военните операции. Израелските висши военни командири подчертаха, че IDF се подготвят за следващи мисии, включително сухопътна операция в град Рафа.

Израел предупреди Иран да не си помисля да атакува негови цели в чужбина. По-рано военен съветник на върховния лидер на Иран заяви, че "израелските посолства по света не могат да се чувстват вече в безопасност". Израелските сили знаят как да се справят с Иран, увери началникът на генералния щаб ген. Херци Халеви.

 

Хамас престана да функционира като военна организация в цялата ивица Газа. Нашите войски напускат Хан Юнис и се подготвят за своите следващи мисии. Видяхме примери за такива мисии в болницата Шифа, но също и за предстоящата мисия в района на Рафа.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

Израел ще продължи да преследва високопоставени представители на Хамас, които все още се укриват. Израелската армия е завършила още един етап от подготовката си за възможна война на северния фронт срещу Ливан и Сирия.

Преговорите за мир продължават. Военновременният кабинет на Израел разшири мандата на своя преговорен екип за нов кръг от разговори в Кайро. Радикалното палестинско движение отказа последното предложение на Тел Авив за освобождаване на заложниците.

Междувременно Израел отвори по-широк достъп за хуманитарна помощ. В неделя 332 камиона с помощи са влезли в Газа, което е най-големият брой за един ден от началото на войната. 


Хиляди демонстранти поискаха в Йерусалим освобождаването на около 130 заложници, които все още са в Газа. При атаката на Хамас преди 6 месеца бяха убити около 1200 израелски граждани, а 253 бяха взети за заложници, включително деца, възрастни хора, цивилни и войници.

Около половината от тях бяха освободени като част от краткосрочно споразумение за примирие в края на ноември. Но още около 130 остават в плен и съдбата им е неизвестна.

 

Тук съм, защото изминаха 6 месеца и 133 души все още се намират в плен. Трябва да ги освободим, трябва да направим всичко по силите си. Правителството трябва да направи всичко по силите си, за да ги върне у дома.

Авигейл Кормес – демонстрант 

Разговорите за ново примирие, което би включвало освобождаването на още заложници, бяха подновени в Египет. Семействата на някои от заложниците са обезпокоени, защото предишните разговори не дадоха резултат, а заложници вече починаха в плен.

Ораторите на митинга в Йерусалим се придържаха към аполитични послания и се фокусираха върху болката си и нуждата от бързо завръщане на любимите им хора.

Според социологическо проучване, разпространено от израелската телевизия N12 News, 56 процента от запитаните казват, че правителството не прави достатъчно за връщането на заложниците, а 39 процента са на обратното мнение.