Свят

Израел е отворил три пункта за влизане на хуманитарна помощ в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е казал в телефонен разговор на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че хуманитарната ситуация в Газа и смъртта на хуманитарни работници в резултат на израелските удари са "неприемливи". Байдън е предупредил Израел да предприеме стъпки за справяне с кризата или да понесе последствия. За какви последствия обаче става въпрос, не се съобщава. Часове след обаждането Израел одобри повторното отваряне на пропускателния пункт Ерез в Газа, който беше затворен след атаките на Хамас на 7 октомври, както и на пристанището Ашдод, за да се позволи навлизането на повече помощи в анклава. Още доставки от Йордания ще бъдат допуснати да влязат през пропускателния пункт Керем Шалом.

От своя страна Нетаняху призна, че Израелските отбранителни сили са виновни за смъртта на седемте хуманитарни работници от Световната централна кухня - и увери Байдън, че правителството му планира да обяви мерки, които да предотвратят повторена на подобна грешка.

Президентът Байдън ясно посочи необходимостта Израел да обяви серия от специфични, конкретни и измерими стъпки за справяне с щетите за цивилното население. Той е затвърдил, че политиката на Съединените щати по отношение на Газа ще се определя от нашата оценка на незабавните действия на Израел.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Припомняме, че неотдавнашен доклад, подкрепен от ООН, предостави доказателства, че хуманитарната катастрофа в Газа се превръща в изкуствено предизвикан глад. На свой ред организацията съобщи, че възобновява доставките след двудневна пауза.

Нашите колеги от Службата за координация на хуманитарните въпроси ни съобщиха, че доставките на помощи са възобновени. Вече успяхме да достигнем до две болници в град Газа.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш

Междувременно Израел се подготвя за възможността за ответна атака след предполагаемото убийство на ирански генерали в Дамаск тази седмица. На свой ред премиерът Нетаняху заяви, че страната ще отвърне на "всеки, който ни вреди или планира да ни навреди". Коментарите му дойдоха, след като въоръжените сили на Израел обявиха, че спират отпуските на всички бойни части. Припомняме, че Иран се закани да отмъсти за убийството на двама негови генерали заедно с петима военни съветници при въздушен удар по ирански дипломатически комплекс в сирийската столица. Израел обаче нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си.