Свят

Над половин милион деца в Газа страдат след разселването си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По време на война едни от най-пострадалите са децата. Конфликтът изцяло променя живота им. Палестински майки казват, че животът в лагера за изселници изцежда невинността на децата им, които вече не могат да си спомнят какъв е бил животът преди войната в Газа. Половината от разселените милион и 700 хиляди души в засегнатия от войната анклав са деца. Това твърди Агенцията на ООН за децата. Над 600 000 от тях се намират в района около южния град Рафа близо до египетската граница. Муваси, крайбрежен участък, обявен за безопасна зона от продължаващата израелска офанзива, се е превърнал в място, където са разположени палатките на търсещите убежище.

Имаше живот за живеене. Преди не говорехме за бомбардировки, война, страх, паника и бягане от място на място. Рутинната работа на детето днес е само как да получи вода. Ето в какво се е превърнало мисленето му. Намираме се в лагер, който не е подходящ за живот. Ако си дете нямаш шанс да намериш развлечения, с които да се занимаваш?

Раджаа Дауд, разселена палестинска майка

Сраженията в анклава са довели до разселването на над 80 % от населението на Газа и са тласнали стотици хиляди хора на ръба на глада. Това твърдят ООН и международните хуманитарни агенции. От Муваси често се чува далечното ехо на експлозиите и гледката на носещите се облаци дим. Някои споделят, че случващото се и последвалия стрес са повлияли сериозно на всички деца.

Забелязах, че имат бурни движения, заради стреса и не знаят какво да правят. Поради това децата се бият помежду си. Животът им беше много различен преди. Ние живеехме съвсем различен живот. Сега живеем в палатки и имаме битие на бездомници"

Уафаа Абу Самра, разселена палестинска майка

При въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел са загинали над 33 хиляди палестинци. Това съобщават местните здравни власти. Израел от своя страна твърди, че над една трета от загиналите са бойци. Те обаче не предоставят доказателства в подкрепа на това, и обвиняват Хамас за цивилните жертви, тъй като според тях групировката действа в жилищни райони.