Свят

Съд нареди Израел да допусне повече помощ за Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Международният съд на ООН нареди на Израел да увеличи достъпа на хуманитарна помощ до Газа, като отвори повече гранични пунктове "без забавяне".

Съдът заявява в мотивите си, че "палестинците в Газа са изправени вече не пред риск от глад, но този глад вече е започнал". Съдът също така разпореди на Израел да представи доклад относно последиците от решението.

Междувременно САЩ и Израел са се съгласили да "пренасрочат" срещата, която беше отменена по-рано тази седмица. Според Белия дом, се обсъжда "удобна дата". Срещата между висши представители на Байдън и Нетаняху беше насрочена във Вашингтон за обсъждане на операцията в град Рафа. Но израелският премиер я отмени, след като САЩ се въздържаха при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща прекратяване на огъня в Газа.

При продължаващата операция на израелските сили в болница Ал Шифа в град Газа е бил убит висшият командир на Хамас Раед Табет и още двама бойци. Общо над 170 терористи са били ликвидирани от 500 установени членове на Хамас и Ислямски джихад.

 

Бойците от бригада Нахал унищожиха тунел с дължина 2.5 километра, който е бил част от подземна система, пресичаща от север на юг ивицата Газа. Този маршрут е бил използван от терористите по време на боевете в Газа.

Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Обстановката по границата между Израел и Ливан също ескалира. Шиитското движение Хизбула изстреля няколко ракети по градове в северен Израел като отмъщение за поредица от израелски удари, довели до смъртта на 15 души.

И при израески удар по щаб на Хизбула близо до сирийската столица Дамаск бе убит един човек и ранени петима. Израел е нанесъл удара откъм Голанските възвишения по щаб на Хизбула в района Бахдалия, в околностите на Дамаск.

А Джорджа Мелони посети италианските войници, които са част от мироопазващата мисия на ООН в южен Ливан, по границата с Израел.