Свят

ООН поиска незабавно прекратяване на огъня в Газа

От Euronews България Euronews България
UN Gaza AP Снимка: АП

Съветът за сигурност на ООН за първи път поиска прекратяване на огъня в Газа в резолюция, съобщава БГНЕС.

Съединените щати се въздържахa, а с необичайните за Съвета за сигурност аплодисменти, всички останали 14 членове гласуваха в подкрепа на резолюцията, в която се призовава примирието да доведе до "трайно и устойчиво прекратяване на огъня" и изисква от Хамас и други бойци да освободят заложниците, взети на 7 октомври.

В последния момент Русия възрази срещу премахването на думата "трайно" прекратяване на огъня и свика гласуване, което обаче не беше прието.

Успешната резолюция беше изготвена отчасти от Алжир, настоящият член на Съвета за сигурност от арабския блок, с участието на различни държави, включително Словения и Швейцария.

Съединените щати наложиха вето на предишни предложения за прекратяване на огъня, но показаха нарастващо разочарование от Израел, включително от заявените му планове да разшири военната си операция до обкръжения южен град Рафах.

Промяна в тона към Израел имаше и на 22 март, когато САЩ внесоха резолюция за признаване на "наложителността" на "незабавно и устойчиво прекратяване на огъня".

Но този текст беше блокиран от Русия и Китай, които заедно с арабските държави го разкритикуваха, че не изисква изрично от Израел да спре военна операция в Газа.

За разлика от предишния текст, призивът за прекратяване на огъня в новата резолюция не е пряко свързан с текущите преговори, водени от Катар с подкрепата на САЩ и Египет, за прекратяване на бойните действия в замяна на освобождаването на заложници от страна на Хамас.

Израел отправи остра критика Съвета за сигурност за предишни резолюции, които не осъждат конкретно терористичната групировка.

На 7 октомври нападението на Хамас срещу Израел доведе до смъртта на около 1160 души, предимно цивилни.

Бойците също така взеха 250 заложници, от които 130 все още са в плен в Газа. Предполага се, че 33 души от тях са загинали.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас територия, в резултат на военната кампания на Израел за ликвидиране на групировката са загинали над 32 000 души, предимно жени и деца.

Съветът за сигурност е разделен по отношение на войната между Израел и Хамас от атаките на 7 октомври насам, като одобри само две от осемте резолюции, като и двете се отнасяха главно до хуманитарната помощ.