Свят

Русия и Китай блокираха резолюцията на САЩ за мир в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия и Китай блокираха проекторезолюцията на Съединените щати, внесена в ООН, която за първи път призова за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа. Макар и да е имало предишни опити от други страни да призоват за прекратяване на огъня, текстът на Вашингтон отбеляза втвърдяване на позицията си към Израел. Москва обаче нарече текста "лицемерен". Ходът на Съединените щати, които са ключов съюзник на Израел, идва в момент на нарастващо напрежение между тях. Вашингтон даде ясно да се разбере, че очаква Израел да намали интензивността на офанзивата си в Газа, където здравното министерство, ръководено от Хамас, заяви, че най-малко 32 хиляди души са били убити от началото на войната. Белия дом също така заяви, че няма да подкрепи израелско нападение срещу град Рафа без план за защита на цивилните там. 

Огромното мнозинство от Съвета гласува в подкрепа на резолюцията. За съжаление Русия и Китай наложиха вето. Това едва ли беше изненада. Те по-скоро биха отхвърлили нещо, което сме написали, просто защото сме го написали ние, отколкото да обмислят силата на това, за което призовава, с огромна подкрепа от страна на Съвета.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

По-рано държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, по време на посещение в Израел, отново предупреди ръководството на страната да не предприема сухопътна операция в Рафа. Блинкен подчерта, че" рискува допълнително да изолира Израел и да застраши дългосрочната сигурност и репутация". Първият дипломат настоя да продължи да търси мирно решение. Независимо от това, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е непреклонен в намерението си, с цел да "сложи край на Хамас". Междувременно ситуацията на Западния бряг също се усложнява. Израел си присвои 800 хектара земя на окупирания Западен бряг като" държавна собственост", което според международното право е конфискация. Според ООН израелските селища там са незаконни.