Свят

САЩ предлагат проекторезолюция за спиране на огъня в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ са готови със своя проекторезолюция в ООН, която изисква незабавно спиране на огъня в Газа и безусловно освобождаване на всички заложници, без пряка връзка между тези аспекта. Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд очаква да представи проекта за гласуване възможно най-скоро, вероятно още в петък.

В същото време 10 други членове на Съвета за сигурност работят върху свой вариант на резолюция за прекратяване на бойните действия. Според френския посланик, документът би могъл да послужи като "резервен вариант", ако предложението на САЩ бъде отхвърлено.

Държавният секретар на САЩ пристига в петък в Израел за нови разговори за примирие и хуманитарни въпроси. Вашингтон открито се обявява против планираната израелска офанзива в южния град Рафа. 

Голяма военна операция в Рафа би била грешка, нещо, което не подкрепяме в усилията за справяне с Хамас. Ще имаме възможност следващата седмица да споделим подробно нашата гледна точка с израелските колеги и как бихме могли да се справим с проблема по различен начин.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ

А на тази фон в Доха се подновяват преговорите за евентуално примирие и размяна на израелски заложници срещу палестински затворници. Ще присъстват представители на разузнавателните служби на САЩ и Израел. Засега Хамас и еврейската държава не приемат предложенията на другата страна, за да бъде задействано реално примирие.

ООН и хуманитарни организации продължават да бият тревога за опасността от масов глад в Газа. Генералният директор на СЗО одобри увеличаването на въздушните и морските коридори за доставки, но подчерта, че само влизането на помощи през сухопътните пунктове може да помогне за предотвратяване на глада.