Култура

Документален филм за Газа спечели голямата награда на Международния фестивал в Женева

От Euronews България Euronews България

През последните 22 години Женева е домакин на Международния филмов фестивал съвместно със Съвета на ООН по правата на човека. Събитието съчетава дискусии и филми, като международно признати творци и активисти пристигат за среща с публиката. 

Тази година Анджела Дейвис беше почетен гост и член на панел, посветен на полицейското насилие по света. 

 

Младите хора винаги са в предните редици на борбата. Вълнувам се от движенията по целия свят, но особено от тези в Близкия Изток, Африка и войната в Газа.

 Анджела Дейвис, философ и активист

От Газа идва филмът "Животът е красив" на Мохамед Джалаби. Той разказва за изпитанията пред един режисьор, който е блокиран и не може да се върне при семейството си в паленската територия. Филмът спечели наградата "Серджо де Виейра де Мело" за най-добър документален филм. Самият Джалаби е шокиран от смъртта на оператора си. 

Руският филм "Клетката търси птица" получи наградата за най-добра драма заедно с чилийската продукция "Заселниците".

 

Образът, който руската пропаганда изгради след руско-чеченската война, е че Чечения е терористичен район. Искаше ми се да пречупя през моята призма този стереотип за Чечения. 

Малика Мусаева, режисьор от Русия 

Филмът ни пренася в Чечения - територия, останала почти невидима за киното, и в живота на млади момичета, които се стремят към свободата...