Свят

Топ готвачът Хосе Андрес за корабите с помощ от Кипър за Газа: Трябва да опитаме

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въпреки че световноизвестният готвач Хосе Андрес признава, че изпращането на хуманитарна помощ до Ивицата Газа с кораби от Кипър може да не проработи в дългосрочен план, по-важно е да се направят опити.

На 15 март в Газа пристигна първият кораб на испанската организация Open Arms, който превозваше около 200 тона храни и материали от първа необходимост.

Тази помощ е от критично значение, тъй като една четвърт от населението на палестинския анклав се намира на ръба на гладната смърт.

Силно се надявам, че можем да доставяме милиони ястия на ден. Много неща могат да не се случат по план, може да не постигнем успех в тази мисия. Но най-големият провал ще бъде да не опитаме. Доволен съм, че успяхме да предизвикаме големите сили да обявят собствени хуманитарни мисии.

Хосе Андрес – основател на организацията World Central Kitchen

Обръщането към доставки на храни по море – наред с кампанията за спускането на помощи от въздуха в северната част на Газа – подчертава разочарованието на международната общност от влошаващата се хуманитарна криза и невъзможността помощта да влезе през сухопътните маршрути.

Шеф Андрес смята, че първите опити през морския коридор от Кипър до Газа и транспортирането на помощите до сушата ще улеснят участващите страни да увеличат тези доставки.

Да се надяваме, че това което имаме в Газа, ще сработи. Една достатъчно стабилна платформа, която да позволи изтеглянето на товарите. След това ще започнем да разгръщаме по-големи платформи и кей, за да могат там да акостират по-големи плавателни съдове – лодки, баржи, амфибии. И да се транспортират големи количества храна.

Хосе Андрес – основател на организацията World Central Kitchen

Според кипърски медии, готов за отплаване от пристанище Ларнака е вторият кораб с хуманитарна помощ за Газа. Той ще превози 500 тона храни и материали.

Отделно САЩ планират да построят голямо мостово съоръжение край Газа, през което да се доставят по-големи количества помощ за бедстващото палестинско население. Но това ще отнеме повече време.