Свят

ООН предупреди за масов глад в Ивицата Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължава израелското военно нападение над най-голямата болница в Газа - "Ал-Шифа", където хиляди хора са приютени в тежки условия. Говорителят на Гражданската отбрана на Газа Махмуд Басал заяви, че болницата е "обсадена" от израелските сили. Израелските военни от своя страна заявиха, че обектът се използва от "високопоставени терористи от Хамас". Хората в болницата съобщават, че са държани против волята им и "жестоко бити". Други призовават за "спешна намеса, преди болницата да се превърне в масов гроб".

По-рано в доклад, подкрепен от ООН, се предупреждава, че от има възможност до май в северната част на Газа да настъпи масов глад. Световната здравна организация издаде поредното остро предупреждение за влошаващата се хуманитарна ситуация в анклава, като неин говорител заяви, че все по-голям брой деца са на "ръба на смъртта". 

Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че при неизбежността на глада трябва да наводним Газа с храна и други животоспасяващи продукти. В публикация в социалните мрежи, г-н Грифитс допълни, че международната общност трябва да сведе глава от срам за това, че не е успяла да спре ситуация, в която повече от 1 милион души са изложени на риск, защото не са получили животоспасяваща помощ.

Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН

Междувременно най-голямата доставка на помощи от Обединеното кралство за Газа е влязла в анклава. Това съобщи британското външно министерство. Повече от 2000 тона хранителни продукти ще достигнат до близо 275 хиляди души. Продължават и опитите за постигане на мир. Израелската делегация напусна Катар след един ден непреки преговори без пробив в споразумението за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците. Посредниците обаче съобщиха, че са "предпазливо оптимистични" за възобновяване на дискусиите. На свой ред израелските военни изпратиха текстови съобщения до палестинците в Газа, в които предлагат пари в замяна на всякаква информация за израелски заложници.