Свят

Нетаняху няма да отстъпи за операцията в Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 100 палестинци са загинали през последното денонощие при израелски въздушни удари.

Град Деир ал Балах е бил ударен едновременно от въздуха и морето, там има десетки цивилни жертви, съобщи министерството на здравеопазването на Газа.

Общият брой на жертвите при израелската офанзива наближава 32 000, близо 74 000 са ранените.

Израелският премиер Нетаняху заяви, че победата срещу Хамас е невъзможна без навлизането и прочистването на южния град Рафа на границата с Египет.

Нетаняху не изглежда склонен да отстъпи пред натиска от САЩ и много други страни да не започва военна операция в Рафа, без да се осигури безопасен подслон за цялото цивилно население.

Израелската армия продължава и обсадата на медицинския комплекс Ал Шифа в град Газа, в който, според нея, се укриват бойци на Хамас.

 

Много терористи от Хамас, редовни бойци и високопоставени командири, се криеха в болницата, а също и групата "Ислямски джихад". По време на атаките са убити десетки бойци на Хамас и "Ислямски джихад".

Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана 

Израелските военни са арестували 350 палестинци при рейдовете, открити са пушки, гранати и други оръжия в тайни складове в медицинския комплекс.

IDF твърдят, че са предприели операцията в болницата, защото бойци на Хамас са се прегрупирали вътре и са ръководители атаки от там.