Свят

Началото на операцията в Рафах ще отнеме „известно време“ според Нетаняху

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израелският премиер предупреди, че началото на офанзивата в южния град Рафах "ще отнеме известно време", докато операциите в Хан Юнис продължават. Бенямин Нетаняху отново коментира разговора с президента Джо Байдън, след като Белият дом изостри тона към еврейската държава.

В началото казах на президента - Хамас не може да бъде победен, без израелските сили да влязат в ивицата Газа. В последния ни разговор му казах - невъзможно е да победим, без израелските сили да влязат в Рафах, за да унищожат останалите батальони на Хамас.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Следващата седмица във Вашингтон израелският военен министър ще обсъди офанзивата с американския си колега Лойд Остин. А от Иран - върховният лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че Израел ще загуби войната, независимо дали ще остане, или ще се оттегли от анклава.

Канада спира военните доставки за еврейската държава, докато Европейският съюз и ООН заедно призоваха за спиране на огъня.

Изключително сме притеснени от войната в Газа и катастрофалната хуманитарна ситуация. Газа е изправена пред глад. Това е неприемливо. Изключително важно е да постигнем споразумение за бързо спиране на огъня, което освобождава заложниците и позволява достигането на повече хуманитарна помощ до Газа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

„Нищо не оправдава отвратителните действия на Хамас на 7 октомври и нищо не оправдава наказанието за палестинския народ. Днес повече от половината от населението - над 1 млн. души, са изправени пред катастрофален глад според класификацията. Трябва да действаме сега, преди да е станало твърде късно“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се отправи към Египет и Саудитска Арабия за срещи с лидерите на двете държави. Визитата му е свързана с евентуалното примирие между Израел и Хамас, освобождаването на заложниците и изпращането на още храни и консумативи в ивицата Газа.