Свят

Израел и САЩ ще проведат разговори във Вашингтон

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Военното крило на Хамас съобщи, че негови бойци са влезли в "ожесточени сблъсъци" с израелските сили около медицинския комплекс "Ал Шифа". Това се е случило след като Израел заяви, че е предприел нахлуване, тъй като смята, че болницата се използва от "ръководителите на Хамас". Министерството на здравеопазването съобщи, че в комплекса, където са се подслонили около 30 000 души, има множество жертви, а ръководителят на Световната здравна организация коментира, че "болниците никога не трябва да бъдат бойно поле". Израел от своя страна заяви, че е арестувал над 200 "заподозрени в тероризъм". Един от тях обаче е бил кореспондентът на арабската Ал Джазира Исмаил Ал-Гул. Това съобщиха от медията. 

"Хамас" продължава да действа в болници и гражданска инфраструктура по систематичен начин и се възползва от цивилни граждани и пациенти като жив щит. Те се опитват да възстановят базата си в болницата и да я използват като убежище за терористите. Ние няма да позволим това.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Междувременно стана ясно, че администрацията на Байдън ще се срещне с израелски официални лица във Вашингтон. Те ще обсъдят алтернативи на планираната военна сухопътна офанзива в южния град Рафа в Газа, където около 1,5 млн. души са се подслонили, след като са избягали от боевете в северните райони. Това се е случило по време на телефонен разговор между министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на Съединените щати Джо Байдън, който е изразил притеснение за евентуалните последици. 

Тази вечер разговарях с президента на Съединените щати Джо Байдън. Обсъдихме последните събития във войната, включително за ангажимента на Израел да постигне всичките си цели. Същевременно обаче ние ще предоставимнеобходимата хуманитарна помощ.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

По-рано централното командване на Съединените щати съобщи, че американските сили са унищожили седем противокорабни ракети, три безпилотни самолета и три контейнера за съхранение на оръжие в контролираните от хутите райони на Йемен.