Свят

ООН: Израел забранява на камиони с помощи да влизат в анклава

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ръководителят на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци изрази възмущение от решението на Израел, че повече няма да разрешава достъп до северна Газа на конвоите с помощи на агенцията. Според Филип Лазарини, това решение "преднамерено възпрепятства животоспасяващата помощ в условия на влошаващ се глад".

Генералният секретар на ООН изрази подкрепа за действията на Агенцията за палестинските бежанци.

 

Ще разгледаме сериозно препоръките, които ще ни бъдат представени. Искаме да укрепим капацитета на Агенцията на ООН за палестинските бежанци за предоставяне на помощ на палестинския народ в съответствие с ценностите на ООН.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН

На този фон продължават военните операции на израелската армия в южната част на Газа. Не спират и въздушните удари. При нов такъв в град Деир ал Балах бяха убити 10 души, включително две деца.

Болница Ал Акса, където са били откарани телата, потвърди броя на жертвите.

Общият брой на загиналите при израелската офанзива в Газа нарасна до 32 226 души, по данни на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването.

Израелски медии пишат, че правителството в Тел Авив било склонно да размени 800 палестински затворници за 40 израелски заложници, държани в плен в Газа. Посредниците в преговорите опитват от седмици да постигнат споразумение за временно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Но засега безуспешно.

Смята се, че Хамас все още държи около 100 заложници и останките на други 30, убити при боевете.