Свят

Световните лидери осъдиха нападението срещу хуманитарни работници, загинали в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Последваха остри реакции на световни лидери след като седем души, работещи в базираната в Съединените Щати неправителствена организация Световна Централна Кухня, бяха убити в ивицата Газа при въздушно нападение. Според основателя и ударът е бил дело на Израел. Организацията заяви, че е "съкрушена", от случилото се. Те допълват, че работниците са били граждани на Австралия, Полша, Обединеното кралство и Палестина. Един от тях е имал двойно канадско и американско гражданство. Великобритания, Испания, Австралия и Полша призоваха Израел да даде пълни обяснения за случилото се.

Настоявам израелското правителство да изясни възможно най-скоро обстоятелствата на това брутално нападение, което отне живота на седем хуманитарни работници, които не са правили нищо друго, освен да помагат.

Педро Санчес, министър-председател на Испания

От Израел заявиха, че ще стигнат до дъното на трагичния инцидент.

Разглеждаме инцидента на най-високо ниво, за да разберем обстоятелствата на случилото се. Ще започнем разследване, за да проучим допълнително този сериозен инцидент.

Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Организацията заяви, че незабавно преустановява дейността си в региона. Световната централна кухня, която осигурява прясна храна при конфликти и природни бедствия, е създадена от световно известният готвач Хосе Андрес и съпругата му Патрисия през 2010 г.