Свят

Най-малко седем хуманитарни работници са загинали при израелски удар

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Иран обеща "решителен" отговор, след като при удар, за който обвинява Израел, бяха убити двама от неговите висши командири и петима други служители в консулството на страната в Сирия. Иранските власти и държавните медии назоваха сред загиналите висши командири от Корпуса на гвардейците на ислямската революция Мохамед Реза Захеди и Хаджи Рахими. Израелските военни заявиха, че не коментират чуждестранните доклади, но техен говорител каза, че консулството е било "военна сграда на силите Кудс".

Остро осъждаме този престъпен акт, извършен от ционисткия враг, който доведе до смъртта на няколко невинни граждани, които са минавали по тази улица. Затова отново подчертаваме позицията си до нашите братя в Ислямска република Иран.

Файсал Мекдад, министър на външните работи на Сирия

По-рано делегации на Съединените щати и Израел обсъдиха евентуална операция в Рафа в двучасов видеоразговор. Вашингтон все още не е видял планове от Израел, в които подробно да се опише как би изглеждала тя, включително и как страната ще се опита да предпази над 1 милион цивилни. Белия дом настоява, че Израел трябва да подходи по друг начин към ситуацията. Междувременно според източници на Асошиейтед прес администрацията на Байдън е близо до одобряване на продажбата на 50 американски изтребителя F-15 на Израел в сделка, която се очаква да бъде на стойност над 18 млрд. долара. В Газа най-малко седем хуманитарни работници, включително чужденци, от екип, доставящ храна на гладуващи цивилни, са били убити при израелски военен удар. Това съобщи World Central Kitchen. На свой ред израелските военни съобщиха, че при последната операция в болницата "АЛ-Шифа" са арестувани над 900 заподозрени. 

По време на операцията убихме повече от 200 терористи в и около комплекса. Арестувахме повече от 900 заподозрени в тероризъм. 500 от които са потвърдени членове на Хамас и Палестински ислямски джихад.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

ООН заяви, че планира мисия в болница "Ал-Шифа" веднага щом й бъде цитирам "разрешено да помогне на хората да получат медицинска помощ и да направи оценка на съоръжението,". В същото време премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се зарече да спре излъчването на подкрепяната от катарската държава новинарска мрежа "Ал Джазира" в Израел. Това се случва след приемането на мащабен закон, позволяващ на правителството временно да забранява чуждестранни мрежи, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност.