Свят

Основни хуманитарни агенции спряха помощта за Газа след атаката на Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Световната централна кухня все още не е решила кога ще възобнови хуманитарните си операции в Газа, след като седем работници бяха убити в понеделник вечерта при въздушен удар на Израел. Основателят на организацията Хосе Андрес обвини Израел, че системно се е насочвал към конвоя с помощи. Стана ясно и, че кораб на организацията, съдържащ помощи се е върнал обратно на кипърското пристанище Ларнака. Агенцията за помощ на ООН също е преустановила движението си за поне 48 часа. Това заяви говорителят Стефан Дюжарик след нападението. На свой ред Хуманитарната група "Международен комитет за спасяване" заяви, че Газа е "най-смъртоносното място в света, където можеш да бъдеш хуманитарен работник".

Съгласно международното хуманитарно право хуманитарните работници, и хуманитарните обекти се ползват с особена защита, както и по-широкото гражданско население. Никога не сме виждали конфликт, който да е довел до толкова много жертви сред здравните работници.

Киаран Донъли, старши вицепрезидент на международните програми, Международен комитет за спасяване

На свой ред президентът на Съединените щати Джо Байдън, който изрази възмущението си от удара, ще разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Стана ясно и, че Белият дом иска да проведе лична среща с висши служители от Израел следващата седмица относно потенциални военни операции в южния град Рафа в Газа. Това идва след като по-рано тази седмица те проведоха виртуална среща. Междувременно членове на семействата на заложниците, държани в Газа, нахлуха в сградата на израелския парламент. От своя страна Бени Ганц, който е член на тричленния военен кабинет на Израел, призова министър-председателя Бенямин Нетаняху да се съгласи на нови избори по-късно тази година.

Вярвам, че израелското общество трябва да поднови договора си със своето ръководство. Мисля, че единственият начин да го направим и все пак да запазим националните усилия в борбата с Хамас и терористичните групировки е да имаме договорена дата за избори.

Бени Ганц, министър от израелския военен кабинет

По-рано върховният лидер на Иран се зарече, че Израел ще бъде "ударен" заради смъртта на 7 членове на революционната гвардия при нападение, което се приписва на Израел. Аятолах Али Хаменей нарече атаката "отчаян опит" на Израел, като заяви, че тя няма да спре "поражението" на страната във военната кампания в Газа.