Свят

Израел се извини за смъртта на хуманитарните работници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Началникът на щаба на Израелските отбранителни сили генерал-лейтенант Херци Халеви се извини за въздушните удари, при които бяха убити седем хуманитарни работници в Газа. Той ги нарече "грешка, последвала погрешна идентификация". Халеви допълни, че фаталният инцидент се разследва. От своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че е "възмутен и съкрушен" от убийствата на хуманитарните работници, като добави, че Израел "не е направил достатъчно, за да защити цивилните". 

Искам да бъда пределно ясен, ударът не беше извършен с намерението да се навреди на хуманитарните работници. Не трябваше да се случва това. Първоначалните констатации ми бяха представени тук, в Южното командване. Ще продължим да предприемаме незабавни действия, за да гарантираме, че се прави повече за защита на хуманитарните работници.

Генерал-лейтенант Херци Халеви, началник на израелската армия

На свой ред Вашингтон смята, че Израел е извършителят на фаталния въздушен удар в Дамаск, по сграда, която според Иран е била консулство. Това съобщи Пентагонът. Иран и Сирия също обвиниха Израел, че е автор на атаката, като Техеран предупреди за "сериозен отговор", а мощната ливанска войнствена групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, заяви, че ударът ще бъде посрещнат с "наказание и отмъщение". Иран също така заяви, че ще държи Белия дом "отговорен" заради подкрепата им за Израел. Вашингтон отново заяви, че не е замесени. От своя страна посланикът на Иран в ООН Захра Ершади заяви, че е "крайно време Съветът за сигурност да поеме своята отговорност и да се заеме с реалната заплаха за международния мир и сигурност", визирайки Израел. 

Ислямска република Иран проявява значителна сдържаност, но е наложително да се признае, че тази сдържаност има граници. Окупационният режим трябва да понесе пълната отговорност за последиците от своята дейност.

Захра Ершади, посланик на Иран в Организацията на обединените нации

Според видеозаписи в социалните мрежи някои антиправителствени протестиращи в Израел успешно са преминали бариерите за сигурност в близост до резиденцията на премиера Нетаняху в Йерусалим. Израелските медии съобщиха за няколко ареста.