Свят

Хиляди се връщат в болница „Ал-Шифа“ след оттеглянето на Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските военни се изтеглиха по-рано тази седмица от главната болница в Газа след двуседмично нахлуване, оставяйки след себе си огромни разрушения. Стотици хора се завърнаха в болница "Ал-Шифа" и околностите ѝ. Сред тях е и Басел ал-Хилу, жител на Газа, който по време на обсадата е загубил седем души от семейството му.

Те бяха в тази къща до нас. Съседната къща беше ударена от ракета. Те избягаха при съседите си, при семейството на Джабр. Къщата беше ударена от F16. Бог ги защити и те успяха да излязат от къщата, само за да бъдат ударени от удар от дрон. Седем от тях са загинаха, а едва четирима оцеляха.

Басил ал-Хилу, жител на Газа

Израелските военни от своя страна определиха обсадата на болница "Ал-Шифа" като едно от най-успешните действия в почти шестмесечната война. Тя обаче се проведе в момент на нарастващо разочарование в Израел. Десетки хиляди граждани протестираха в големите градове срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху и правителството му, като настояха той да направи повече за връщането на десетките заложници, държани в Газа.

Аз съм тук заедно с хиляди хора, които демонстрират срещу нашето правителство. Защото смятаме, че имаме, правителство, което се провали в позицията си да защитава Израел, а също и в начина, по който се отнася към хората, които бяха отвлечени и държани в Газа толкова дълго време. И смятаме, че скоро трябва да има избори и че нашият министър-председател не е подходящ.

Гидеон Шурр, протестиращ

През последните седмици в северната част на Газа и в град Газа, където се намира "Ал-Шифа", не е доставяна почти никаква помощ. Генералният директор на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, определи условията като "напълно нечовешки". Припомняме, че през ноември израелските военни нахлуха за първи път в болницата, след като заявиха, че "Хамас" поддържа сложен команден и контролен център в и под комплекса. Те разкриха тунел, минаващ под болницата, който водеше до няколко стаи, както и оръжия.