Свят

Иран се закани да отмъсти на Израел за удара в Дамаск

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Иран обеща, че израелският удар по посолството на страната в Дамаск няма да остане без отговор. Tова стана по време на погребението на високопоставения военен Мохамед Реза Захеди. Забележките идват в момент, когато Съединените щати се подготвят за значителна иранска атака срещу американски или израелски активи в Близкия изток. Ситуацията още веднъж подчертава опасенията, че войната в Газа може да прерасне в по-широк регионален конфликт. В понеделник при удар в Сирия бяха убити най-малко седем ирански служители.

Сред тях беше и Мохамед Реза Захеди. Той е високопоставен командир в Корпуса на иранската ислямска революционна гвардия. Захеди е най-значимата иранска цел, убита след ликвидирането от страна на Вашингтон на генерал Касем Солеймани в Багдад през 2020 г. При въздушния удар беше разрушена сградата на иранското консулство в сирийската столица Дамаск, а също така бяха убити най-малко шестима сирийски граждани.

Времето, видът и планът на операцията за отмъщение ще бъдат определени от нас, по начин, който да накара Израел да съжалява за това, което направи. Това със сигурност ще бъде направено.

Генерал Мохамед Багери

Съединените щати побързаха да заявят пред Иран, че администрацията на Байдън не е участвала и не е знаела предварително за удара по посолството. Тя предупреди Техеран да не напада американски активи. Въпреки това Багери заяви, че Вашингтон носи "основната отговорност" за нападението. Продължаващите конфликти на Израел с Иран и неговите групировки - сред които хутите в Йемен и "Хизбула" в Ливан - се засилиха след нападенията на 7 октомври от страна на "Хамас", която също е подкрепяна от Техеран.

Междувременно протестиращи отново излязоха по улиците на Тел Авив, Кесария и Хайфа с искане за оставка на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и предсрочни избори. Демонстрантите също така призоваха за освобождаване на всички израелски заложници, държани в Газа.