Свят

САЩ предупреди за евентуална атака от страна на Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати са получили доклада на Израел за смъртоносния удар по конвой на Световната централна кухня и го "разглеждат много внимателно". Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен. Според говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби "няма планове" Вашингтон да провежда независимо или отделно разследване. От своя страна израелските отбранителни сили уволниха двама свои офицери и порицаха други за участието им в ударите, но благотворителната организация заяви, че на Израел не може да се вярва и, че ще разследва собствените си грешки в Газа. От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че макар Израел да е признал грешките си при убийството на работниците, трябва да има независими разследвания и "значима" промяна на място. Назначеният представител на Съединените щати в ООН Джон Кели също подчерта спешната необходимост от защита на хуманитарния персонал в конфликтните зони.

Разследването установи, че Световната централна кухня е координирала всичко предварително и правилно с армията. Резултатите от разследването показват, че в действителност е имало няколко въоръжени лица, които са се качили и напуснали някои от автомобилите, които бяха идентифицирани в хода на събитието. След като някои от превозните средства са се отделили от останалите, силите, които ги проследяваха, са си помислили, че те са коли на Хамас.

Даниел Хагари - говорител на израелската армия

Междувременно Съединените щати са в състояние на повишена готовност и активно се подготвят за "значителна" атака от страна на Иран. Това заяви неназован източник от администрацията на Байдън пред Ройтерс. Предполага се, че нападението може да се осъществи още през следващата седмица. Смята се, че то ще е насочено срещу израелски или американски активи в региона. То ще бъде в отговор на предполагаемия израелския удар в Дамаск в понеделник, при който бяха убити висши ирански командири. На свой ред Вашингтон предупреди Техеран да не използва случилото се като "претекст за нападение срещу американски персонал и съоръжения".