Свят

Близки на заложници на Хамас все още очакват завръщането им у дома

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Войната между Израел и Хамас продължава вече половин година, като се превърна в един от най-разрушителните, смъртоносни и неразрешими конфликти на 21-ви век. След атака на Хамас на 7 октомври Израел атакува Ивицата Газа, като разсели по-голямата част от населението ѝ и накара мнозина да избягат в най-южния град Рафа. Хамас все още държи заложници, взети по време на нападението на 7 октомври, както и телата на някои от тях. Преговорите за прекратяване на огъня се проточват, без да се вижда краят им. 

Хамас спечели този ден. Ние, Израел и светът не трябва да им позволим да спечелят в дългосрочен план. Това означава, че заложниците трябва да се върнат у дома, а с връщането на заложниците у дома може да се сложи край и на страданията на милион и половина жители на Газа.

Джонатан Декел-Чен, баща на американския заложник Саги Декел-Чен

Междувременно насилието продължава да се разраства в целия окупиран Западен бряг. Почти ежедневните израелски набези на територията доведоха до масови арести на палестинци и разрушаване на гражданска инфраструктура, докато икономиката се задъхва под строгите ограничения. Градовете в северната част на Западния бряг - Дженин, Тулкарем и Наблус, са едни от централните точки на конфликта. Те са и райони, в които базираната в Рамала Палестинска автономия, която администрира части от Западния бряг, има ограничени позиции.

 

Положението е много, много лошо, а цените тук са по-високи, отколкото където и да било другаде. Цените на пилешкото месо са високи, а днес доматите струват 7 шекела за килограм. Килограм лук достига 6,5 шекела, а половин килограм сладкиши може да струва до 20 шекела. Всичко е станало скъпо и в тази ситуация търсим помощ само от Бога.

Раджаб ал-Тактук, който е загубил работата си в Израел поради войната

Откакто избухна войната, Израел забрани на почти всички палестинци да влизат в Израел, което остави мнозина без работа. По данни на палестинското икономическо министерство през последното тримесечие на 2023 г. палестинската икономика на Западния бряг се е свила с над една пета. Една трета от предприятията на територията са затворени или са намалили производството си, а една трета от работните места са загубени.