Свят

САЩ се противопоставят на нахлуване в град Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ предупредиха за опасностите от пълномащабно нахлуване на израелската армия в град Рафа. Това се случи на фона на изявления на израелския премиер Нетаняху, че за операцията има дори планирана дата.

Администрацията на президента Джо Байдън няма информация за плана на Израел и остава против операция в Рафа.

Дадохме на Израел да разбере, че пълномащабна военна инвазия в Рафа би имала огромен вреден ефект върху цивилните там. Тя би навредила и върху сигурността на Израел. Дадохме да се разбере, че има по-добри начини да се постигне целта - разгром на батальоните на Хамас, които все още действат в Рафа.

Матю Милър – говорител на Държавния департамент на САЩ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ескалира обещанието си за навлизане в южния град Рафа, заявявайки че има дата за това.

Той многократно е настоявал, че Израел трябва да изпрати сухопътни сили в Рафа, за да разруши последната крепост на Хамас в Газа. Но международната общност, включително САЩ, се противопоставя на тези планове, аргументирайки се, че 1.4 милиона цивилни, намерили убежище там, ще бъдат изложени на сериозна опасност.

А Съветът за сигурност на ООН внесе молбата на Палестинската автономна власт да стане пълноправен член на организацията в комисията за приемане на нови членове.

Стотици палестинци се завърнаха в град Хан Юнис в южната част на Газа след изтеглянето на израелските войници.

Намериха своя роден град неузнаваем след израелските бомбардировки и сухопътни операции.

Стотици сгради са унищожени или сериозно повредени, а училища и болници са понесли големи щети.