Свят

Международният съд в Хага гледа иск на Никарагуа срещу Германия заради подкрепата ѝ за Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Никарагуа поиска от Международния съд да нареди на Германия да спре износа на оръжия за Израел и да отмени решението си да спре финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци. Двудневните изслушвания по тези искания са част от по-широко дело, заведено от Никарагуа, която обвинява Германия в нарушаване на Конвенцията за геноцида и законите на войната заради подкрепата си за Израел.

 

В Палестина се извършват сериозни нарушения на международното хуманитарно право и други императивни норми на международното право, включително геноцид. Когато възникне ситуация от такова естество или има опасност да възникне, задълженията на държавите са ясни. Те трябва да положат всички усилия, за да гарантират спазването на основните норми и да предотвратят нарушенията им. Германия наруши тези задължения, наложени на всички държави. Германските компании от военнопромишления комплекс печелят пряко от ситуацията в Газа, тъй като цените на акциите им се покачиха от 7 октомври и те увеличиха значително договорите си за съвместно разработване на оръжия с израелските им колеги.

Карлос Гомес – посланик на Никарагуа в Нидерландия 

Германски официални лица заявиха, че делото в Международния съд е неоснователно, и Берлин ще представи своята версия в съда на 9 април.

Германия е един от най-верните съюзници на Израел откакто на 7 октомври при нападенията на бойци на Хамас загинаха 1200 души. Тя е и един от основните износители на оръжие за Израел, изпращайки през 2023 г. военно оборудване за 326.5 млн. евро на израелската държава, показват данни на министерството на икономиката.

Адвокати в Германия заведоха миналата седмица дело срещу правителството да спре износа на оръжие.