Свят

„Гладът вероятно е настъпил“ в северната част на Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Агенцията за международно развитие на САЩ заяви, че гладът "вероятно вече е настъпил" в северна Газа. Данните на организацията показват 5-то ниво на продоволствена несигурност – "глад" или "катастрофа" – за месец март. Това означава, че около 70% от населението в тази част или 210 000 души изпитват "крайна липса на храна".

На този фон Израел се готви да разшири достъпа до хуманитарна помощ. Израелските сили за отбрана обявиха, че "скоро" ще бъде отворен нов сухопътен пропускателен пункт към северната част на палестинския анклав.

Междувременно войната заплашва да ескалира, ако в нея се намеси Иран. 

Израелският премиер заяви, че страната му е готова за "всякакви предизвикателства от други места".

 

Атака от иранска територия би била ясно доказателство за намеренията на Иран да се намеси пряко в Близкия изток и да спре да се крие зад прокси структури. През последните месеци подобрихме и развихме нашите нападателни способности и знаем как да действаме при необходимост.

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Военните усилия на израелското правителство се отхвърлят от ултраортодоксалните евреи, които яростно протестират срещу предстоящата отмяна на освобождаването им от военна служба. В четвъртък главният прокурор на Израел информира кабинета, че "няма законово основание за освобождаване на ултраортодоксалните от наборна военна служба".

Миналия месец Върховният съд на Израел разпореди спиране на държавните субсидии за много ултраортодоксални мъже, които не служат в армията.