Свят

Стоян Сталев: Конфликтите в Близкия изток и Украйна ще продължат много дълго

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В тази сложна международна ситуация е изключително важно да имаме опитен министър на външните работи. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият външен министър и посланик на България в Турция Стоян Сталев.

По думите му честите смени, не само в Министерството на външните работи, но и като цяло във високата администрация, не са нещо хубаво, особено в напрегнатата обстановка в света.

Тази криза и в Близкия изток, и между Русия и Украйна, ще продължи много дълго. Когато се обсъждаха промените в Конституцията мисля, че трябваше повече да се наблегне на обстоятелството дали на този етап България все още има нужда от служебни правителства. Дали не трябва да минем на практиката на повечето европейски държави изборите да се готвят от правителството, което е в оставка.

„Конфликтът в Близкия изток е много тежък и аз не виждам точно от какво той е провокиран от палестинската страна и Хамас, защото Израел е единствената държава в региона, която има една висока икономика и приятелски отношения с Израел биха благоприятствали всички съседни арабски държави“, посочи още Стоян Сталев.

Целия разговор вижте във видеото.