Свят

САЩ няма да участва в ответен удар на Израел срещу Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел не е решил как ще отговори на безпрецедентната ракетна атака и нападението с дронове от страна на Иран. Това стана ясно след продължилото с часове заседание на израелския военен кабинет. Според анализатори израелските министри Бени Ганц и Гади Айзенкот са се застъпили за бързи действия, но телефонният разговор на президента на Съединените щати Джо Байдън с министър-председателя Бенямин Нетаняху е довел до решение за отлагане на отговора. На свой ред президентът на Израел Ицхак Херцог заяви, че Израел не търси война и, че е необходим баланс.

Бих казал, че последното нещо, което Израел търси в този регион е война. Ние се стремим към мир. Ние търсим мир. Неведнъж сме постигали мир с нашите съседи.

Ицхак Херцог, президент на Израел

Според неназовани източници на Ройтерс администрацията на президента Байдън и високопоставени членове на екипа му по национална сигурност са казали на колегите си, че Вашингтон няма да участва в ответни действия срещу Иран. На свой ред иранският лидер Ебрахим Раиси заяви, че цитирам, че всяка "нова агресия срещу интересите на иранската нация ще бъде посрещната с по-тежък отговор". По-рано Йордания привика посланика на Техеран, след като стана ясно, че страната е прехванала ирански безпилотни самолети над страната. От своя страна държавите от Г-7 осъдиха нападението и заявиха, че ще работят заедно за "стабилизиране на ситуацията" в Близкия изток. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че организацията и страните членки имат "споделена отговорност" да ангажират "всички засегнати страни, за да предотвратят по-нататъшна ескалация".

Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната опасност от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът за разсейване и деескалация. Сега е моментът за максимална сдържаност.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Междувременно израелските отбранителни сили заявиха, че след оценка на ситуацията ще мобилизират около две бригади резервисти за "оперативни дейности" в Газа. Ходът е с цел защита на Израел и сигурността на цивилното население. А по-рано Хамас отново отхвърли предложение за прекратяване на огъня и сделка за заложниците по време на преговорите в Кайро.