Свят

Международен анализатор: Ответната реакция на Израел към Иран няма да дойде веднага

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Тази нощ се наспахме, беше абсолютно спокойно, за разлика от предишната нощ, когато не сме мигнали. Напрежението беше голямо, друг път също е имало такива атаки, но сега имаше очакване, което продължи 5-6 часа, че ракетите ще пристигнат до Израел. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Рина Бакалов, която живее в Израел.

Тя обясни, че от днес вече и училищата ще бъдат отворени, а още във вчерашния ден са били пуснати полетите и летището е заработило.

Според дипломата Любомир Кючуков рисковете за нова ескалация на напрежението остават, а всичко ще зависи от способностите на САЩ да „сдържат Нетаняху“ и да респектират Иран.

 

Това на практика може да спести ескалацията на конфликта и да не влезем в спирала на ответен удар на ответния удар. Тук трябва да отбележим, че не за първи път подобни удари се нанасят с цел да бъде демонстрирана сила и позиция, но изтече информация, че е имало предварителна комуникация между Иран и Съединените щати чрез посолството в Швейцария. Това показва военно действие, но с политическа цел, което цели да демонстрира твърда реакция.

Любомир Кючуков, дипломат

Международният анализатор Давид Леви коментира, че заканата на Израел, че ще отговори на Иран както и когато реши, означава, че сега няма да има ответна реакция.

„Това, което се случи през изминалите дни ми напомни нещо, което се случи преди повече от 33 години, когато през януари 1991 г. С напрежение очаквахме ракетния удар от Садам Хюсейн и той дойде в поредица от такива удари. Този случай от настоящето обаче трябва да бъде разглеждан и в ирански вътрешнополитически план. Трябва да се разгледа и ситуацията с режима в Техеран, където една крайна шиитска секта, цели да се постигне хаос в света, за да може след това да дойде месията. Това са едни религиозни фанатици, които обаче вече имат много намаляваща подкрепа вътрешнополитически“, каза още Давид Леви.

Целия разговор вижте във видеото.