Свят

Каква е противовъздушната отбрана на Израел? И защо е толкова ефективна?

От Euronews България Euronews България
Izrael Tankove Israel Tanks FB

Израел твърди, че е прихванал 99% от ракетите и безпилотните самолети, изстреляни от Иран през нощта.

През нощта в събота срещу неделя Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети към Израел, който вече се справя с прииждащите въздушни атаки от Газа и Ливан, но израелските власти съобщиха за много малки щети.

"Железният купол"

Системата за противовъздушна отбрана на Израел е многопластова, но нейният централен елемент е "Железният купол".

Системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" започна да функционира през 2011 г., като използва радар за откриване и прехващане на ракети с малък обсег, ракети и безпилотни летателни апарати.

Дълго време израелските служители в областта на отбраната настояваха тя да бъде въведена в отговор на войната от 2006 г., която завърши с поемането на контрола на Хамас над Газа през следващата година.

Израелски официални лица твърдят, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за експлоатация от съществуващите системи.

Системата е съставена от серия мобилни единици, теглени от камиони и разпръснати из цялата страна на стратегически места. Когато бъде открита заплаха, военните я анализират в "център за управление на битката", който се обслужва 24 часа в денонощието. След това те решават коя пускова установка да използват за прехващане.

Вторичните ракети се изстрелват, за да се гарантира, че заплахата е правилно неутрализирана.

Израел твърди, че процентът на успеваемост е над 90%, като унищожава снаряди от разстояние от 4 до 70 км. Времето за реакция е въпрос на секунди.

Вашингтон допринесе с 1,6 млрд. долара (1,5 млрд. евро) за създаването на системата в периода 2011-2021 г., а Конгресът на САЩ одобри още 1 млрд. долара (940 млн. евро) през 2022 г.

В началото на 90-те години на миналия век Израел предложи идеята за разработване на противоракетна система с малък обсег на действие, въпреки че тогавашните представители на отбраната на САЩ заявиха, че тя ще бъде обречена на неуспех.

Слабост на системата е, че не може да защитава повече от 100-150 кв. км, което ограничава ефективността ѝ за по-големи държави.

Дори в Израел, сравнително малка страна, батериите трябва да се преместват в зависимост от възприетия риск от нападение. А Вашингтон я използва за защита на своите военни бази в чужбина.

Многопластова въздушна отбрана

Но "Железният купол" е само част от израелската противовъздушна отбрана.

Израел използва "Стрела", за да прихваща ракети с далечен обсег, включително тези, които Иран заяви, че е изстрелял срещу страната в събота.

Стрелата, която работи извън атмосферата, беше използвана в настоящата война за прехващане на ракети с далечен обсег, изстреляни от бойците хути в Йемен.

Тя отново беше разработена с подкрепата на САЩ.

Противовъздушната отбрана на Израел включва също така "Прашката на Давид" - предназначена за прехващане на ракети със среден обсег на действие, като тези, пренасяни от "Хизбула" в Ливан - и ракетите "Пейтриът", които са най-старият компонент на отбраната на страната.

 

От Joshua Askew с AP.