Свят

Ескалацията в Близкия изток: Иран нападна Израел с ракети и дронове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Иран предприе мащабна ракета с дронове и балистични ракети срещу Израел. Общият брой на изстреляните безпилотни самолети с експлозиви и ракети е бил над 200, съобщи говорител на израелската армия.

Техеран твърди, че атаката е в отговор на въздушен удар по иранското консулство в Дамаск, при който загинаха четирима високопоставени ирански генерали.

В Йерусалим и на други места в Израел бяха задействани сирените за въздушно нападение, а Израел затвори въздушното си пространство. Същото направиха Йордания и Ливан.

 

Иран изстреля десетки ракети земя-земя от своя територия към територията на държавата Израел. По-голямата част от ракетите бяха прихванати извън границите ни от нашите системи за противовъздушна отбрана. Няколко ракети паднаха на наша територия. Към момента знаем за едно ранено момиче и за попадение в база на израелските сили за отбрана на юг, с незначителни щети върху инфраструктурата.

к-л Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Освен това самолети на ВВС прихванаха 10 крилати ракети извън границите на Израел. Общият брой на изпратените заплахи беше над 200.

Разположените в Близкия изток американски сили са свалили ирански дронове, насочени към Израел. Това заяви представител на Пентагона.

Израелското правителство призова жителите на Голанските възвишения да стоят близо до бомбоубежища. Подобни инструкции са получили и жителите на градовете Ейлат, Димона и Наватим в пустинята Негев.

Радикалната ливанска групировка Хизбула заяви, че е изстреляла тази нощ десетки ракети “Катюша” от Ливан към Голанските възвишения, заради което бяха активирани сирените за тревога в кибуца Снир. В ранните часове на неделя Израел отмени тревогата за цялата страна.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън след заседание на израелския военновременен кабинет. Малко преди това Байдън потвърди "непоколебимия ангажимент" на Съединените щати "към сигурността" на израелския си съюзник.

Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осъдена атаката на Иран и за да бъде обявен Корпусът на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация.

Безпрецедентната атака бележи първия път, когато Иран извършва пряко военно нападение срещу своя заклет враг въпреки десетилетията на вражди, датиращи от Ислямската революция през 1979 г.