Свят

Байдън към Иран: Ще защитаваме Израел и няма да успеете

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ заяви, че очаква Иран да нападне Израел "скоро, а не след време" и предупреди ислямската република да не го прави.

 

Не искам да навлизам в секретна информация, но очакванията ми са това да стане по-скоро, отколкото по-късно. Ние сме посветени на защитата на Израел, ще подкрепяме Израел, ще помагаме за защитата му и Иран няма да успее.

Джо Байдън, президент на САЩ 

С оглед на евентуален ответен удар на Иран срещу Израел САЩ обявиха, че ще увеличат военното си присъствие в Близкия изток. Представител на министерството на отбраната заяви пред ДПА, че САЩ изпращат допълнителни сили в региона, за да засилят "регионалните усилия за възпиране и да увеличат защитата на американските сили".

Заплахите на Иран към Израел се увеличиха след въздушния удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха двама високопоставени ирански генерали.

А Израел е готов с планове за отговор на евентуална иранска атака.

 

Отбранителните сили са готови и ние знаем как да се справим с всяка заплаха поотделно. Освен отбрана, сме готови и да атакуваме. Разполагаме с набор от възможности и знаем как да действаме и да защитим народа на Израел.

К-л Даниел Хагари, говорител на израелската армия 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант и началникът на генералния щаб ген. Херци Халеви са направили оценка на ситуацията с командващия Централното командване на американските сили ген. Ерик Курила, който посети еврейската държава.

Иран има множество прокси групи в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, като всички имат способности да ударят Израел.

Освен това притежава ракети с далечен обсег, които могат да достигнат Израел.